Skip links
Published on: Social Media

Dit is het verschil tussen bereik en weergaven op Instagram

Door het dagelijks beheren van verschillende social mediakanalen zijn de meeste statistieken ons wel bekend. Toch moeten we (yes, ook als je er dagelijks mee werkt) soms even nadenken wat zo’n statistiek nu ook alweer precies inhoudt. Bereik en weergaven zijn van die statistieken die je snel door elkaar haalt. Daarom hier een makkelijke uitleg over het verschil tussen bereik en weergaven op Instagram.

Het verschil

Voordat we het verschil benoemen, pakken we er eerst een voorbeeld bij. In die afbeelding zie je een voorbeeld van de statistieken van een willekeurige Instagram-post. Bij bereik zien we ‘650’ en bij weergaven ‘828’. Dat er verschil is, maken deze cijfers duidelijk, maar wat is het verschil dan precies?

Wat betekent bereik?

Bereik is het aantal unieke personen dat je post of advertentie heeft gezien. En met gezien bedoelen we écht zien. Iemand heeft een aantal seconden de post bekeken, heeft de post geliked, gedeeld of heeft onder de post gereageerd. Met dit aantal heb je een kijker écht bereikt.

Wat betekent weergaven?

En weergaven? Dat zijn de keren dat jouw post is getoond. Dit wil dus niet zeggen dat een persoon een post daadwerkelijk heeft gezien. Want zeg eerlijk, jij staat toch ook niet stil bij iedere post? We scrollen er af en toe gewoon lekker op los. Daarnaast verschijnt een post soms vaker op iemand zijn of haar feed. Denk bijvoorbeeld aan een advertentie. Wanneer je een advertentie drie keer in je feed voorbij ziet komen, telt dit als drie weergaven.

Focus

Nu je het verschil tussen bereik en weergaven weet, wil je natuurlijk weten welke statistiek het belangrijkst is. Misschien zegt je eerste gedachte: bereik. Dit is namelijk het aantal waarbij je de kijker echt hebt geprikkeld. Maar dit hoeft niet het belangrijkst te zijn. Iedere post kan een andere doelstelling hebben. Bedenk daarom van tevoren wat je met een post wil bereiken en kijk daarna naar de juiste statistieken. Tip van ons: kijk soms verder dan je Instagram-statistieken. Bijvoorbeeld: hoeveel procent van je bereikte mensen zijn daarna naar je website gegaan? Hoeveel procent van dat percentage heeft doorgeklikt naar een betaalpagina? Of heeft ook daadwerkelijk een reservering gedaan of een product betaald? Hoe dieper je in de resultaten duikt, hoe interessanter het gaat worden.

Helemaal duidelijk wat het verschil tussen bereik en weergaven op Instagram is? Of heb je nog wat extra hulp nodig? Laat het ons dan hier weten of volg ons voor meer tips op onze Instagram

 

Leave a comment