Skip links
Published on: Social Media

Facebook versus Instagram. Welk kanaal gebruik ik?

Is Instagram alleen voor jongeren? Moet ik Facebook nog wel inzetten? Is het nodig om op elk kanaal aanwezig te zijn? Tijd om de twee bekendste social kanalen eens naast elkaar te zetten en te kijken naar wat harde feiten: Facebook versus Instagram.

Hoe zit het met de dagelijkse gebruikers?

Met 7,1 miljoen dagelijkse Facebook-gebruikers en ‘slechts’ 3,4 miljoen op Instagram mag het duidelijk zijn dat Facebook de eerste krachtmeting dik wint. Wél zien we dat Instagram het hardst groeit van alle social mediakanalen.

Welke leeftijdscategorie zit waar?

Wanneer we kijken naar het dagelijks gebruik bij verschillende leeftijdsgroepen zien we dat Facebook het meest wordt gebruikt door 20 tot 39-jarigen (57%). Gevolgd door de leeftijdscategorie 40-64 (53%), 65-79 (48%) en 80+ (37%). Opvallend is dat bij 15 tot 19-jarigen Facebook het minst populair is (26%).

Bij Instagram ziet dit rijtje er heel anders uit. Dit kanaal is juist bij de 15 tot 19-jarigen het meest geliefd. 60% van die doelgroep maakt dagelijks gebruik van Instagram. Gevolgd door de 20 tot 39-jarigen (41%), 40-64 (17%), 65-79 (6%) en 80-plussers (3%).

Kijk dus goed naar hoe oud jouw ideale klant is en op welk kanaal deze het meest actief is.

Bereik ik wat ik wil bereiken?

Nu we meer inzicht hebben in de populariteit van beide kanalen is het ook belangrijk te kijken naar welk kanaal het best past bij je doelen. Zo zijn beide kanalen zeer geschikt voor leadgeneratie en community building, maar is Instagram meer geschikt voor het opbouwen van naamsbekendheid dan Facebook én is Facebook weer beter voor het goed inrichten van je klantenservice. Kijk dus goed naar wat je wil bereiken en welk kanaal je hier het beste voor kunt inzetten.

Past het wel bij mijn merkpersoonlijkheid?

Wanneer je kijkt naar wat je wil uitstralen en hoe je dit wil uitdragen, is het slim om daar een passend kanaal bij te kiezen. Wanneer jij in een klassieke, traditionele en gevestigde organisatie werkt, past Facebook bijvoorbeeld beter bij je dan dat je in een hippe, moderne techwinkel werkt waarin je de nieuwste snufjes en apparaten verkoopt. Dan past een kanaal als Instagram veel beter bij je. Over het algemeen zien we dat Facebook vaker wordt ingezet bij wat voorzichtigere en gereserveerdere organisaties en Instagram perfect is voor organisaties met een verhaal en waarbij het spat van de spontaniteit en energie. Niet voor niets wordt Instagram ook als een jeugdiger kanaal gezien dan het volwassen Facebook.

Ben jij aanwezig op het juiste kanaal denk je? Of is het misschien tóch beter om je te focussen op een ander kanaal? Wij zijn benieuwd! Twijfel je? Neem dan even contact met ons op.

Leave a comment