Skip links
Published on: Social Media

Meer betrokkenheid op social media: wij geven je de tips

100 likes? Leuk. 1.000 volgers? Nog leuker. Betrokken volgers? Het allerleukst én ook het allerbelangrijkst. Op social media draait het allemaal om de betrokkenheid van je volgers, oftewel de binding met je (potentiële) klanten. Maar hoe bereik je deze engagement (marketingwoord voor betrokkenheid op social media)? De volgende punten gaan je daarbij helpen! Beloofd.

#1. Deel consistent en op slimme tijden

De eerste tip die we je willen meegeven, heeft alles te maken met consistentie en timing. Alle social mediakanalen vinden het leuk wanneer je consistent post (bijvoorbeeld twee of drie keer per week). Waarom? Ze zien je op deze manier als een serieuze partij die zijn/haar volgers consistent informeert, inspireert en entertaint. Daarnaast raden we je aan om op tijdstippen te posten wanneer jouw volgers ook online zijn. Je kunt wel om 3 uur ’s nachts gaan posten, maar grote kans dat geen kip je post op dat moment ziet. En juist die eerste 10 minuten van publicatie zijn belangrijk voor het algoritme én dus ook voor je betrokkenheid. Zoek daarom uit welke tijdstippen de meeste interactie opleveren. Vaak is dit wat vroeger in de ochtend, tijdens de lunch of in de avonduren, maar dat is per bedrijf en per doelgroep ook weer verschillend. Om hier een goed beeld van te krijgen, is het belangrijk te experimenteren en je statistieken goed in de gaten te houden.

Tip: lees meer over statistieken in de blog 4x waarom Instagram statistieken super veel nut hebben.

#2. Laat jezelf (en je team) zien

Zorg ervoor dat je volgers je persoonlijke kant leren kennen. Je klant koopt niet zomaar iets van jou, ze kopen bij jou, omdat jij bent wie je bent en verkoop wat je verkoopt. Deel dus wat vaker foto’s of video’s waarin je jezelf laat zien en wat persoonlijks vertelt. En nee, dat hoeft niet meteen heel diep te gaan. Juist niet. Vertel waarom je product x hebt ingekocht, geef je volgers een kijkje achter de schermen, deel leuke weetjes over het team, vertel over je aanpak of een fout die je hebt gemaakt. Dit kweekt vertrouwen en zorgt voor een fijne band online.

#3. Wees sociaal

Op social media niet sociaal zijn? Dat kan natuurlijk niet. Neem eens een kijkje op andere accounts, like wat foto’s of reageer op een post waarvan je enthousiast wordt. Let op: zorg er wel voor dat dit oprecht is. Maar andersom geldt het ook. Wanneer volgers een vraag hebben of misschien een keer negatief op je aanbod reageren, negeer deze dan niet. Reageer professioneel en laat je van je beste kant zien. Ga het gesprek aan en misschien nog wel belangrijker: luister. Uit feedback van je (potentiële) klanten kun je zoveel inzichten halen. Inzichten die je helpen bij de groei van je bedrijf.

#4. Geef waarde 

Weet jij wat je doelgroep interessant vindt? Eén ding weten wij wel en dat is dat zij blij worden wanneer jij tips en kennis deelt. Jij bent namelijk niet voor niets dit bedrijf gestart en jij weet altijd meer dan dat zij weten. Door het delen van waardevolle tips en kennis (dus waar zij ook echt iets aan hebben) word je niet alleen als expert gezien, je komt ook nog eens heel aardig, behulpzaam en sympathiek over. Ze zien dat je ze wil helpen en daardoor wordt er een gunfactor gecreëerd. Win-win.

Bij het geven van waarde is het wel belangrijk dat je je doelgroep door en door kent. Stel jezelf daarom al- tijd de vraag: vindt Jantje of Pietje dit bericht ook leuk of interessant? En houd hierbij dan jouw ideale klant in gedachten.

#5. Gebruik eigen content

Natuurlijk zijn al die mooie beelden van Unsplash of Pixabay een goede oplossing voor als je even zonder beeldmateriaal zit, maar probeer wel zoveel mogelijk eigen content te maken (of te laten maken). Ditzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld teksten die je onder een post zet of video’s die je maakt. Je kunt wel interessante berichten van anderen delen, maar op deze manier weten volgers nog niet wie jij bent en dat levert allesbehalve vertrouwen en geloofwaardig op. Twee elementen die juist belangrijk zijn voor de binding met je klanten.

#6. Sluit af met een klapper

Is je bericht klaar om gepost te worden? Check dan altijd of je je bericht hebt afgesloten met een vraag of call to action – een oproep om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld: lees er meer over op onze website, reageer onder dit bericht met …, plaats een 🧡 als je het hiermee eens bent, etc. Op deze manier zijn je volgers eerder geneigd op je post te reageren, komt er meer reactie en wordt je post meer zichtbaar.

Meer betrokkenheid op social media

Hang dit lijstje met tips over betrokkenheid op social media boven je bed, pak het erbij wanneer je een post online wil zetten of doe ermee wat je wil. Eén ding is zeker: ze helpen bij het creëren van meer betrokkenheid. En zo niet, dan kijken we graag met je mee naar waar het mis gaat.

Leave a comment