Skip links
Published on: Social Media

Gratis social media tools die je veel gemak gaan opleveren

De man of vrouw die het inplannen van social media-posts heeft uitgevonden, krijgt van ons een dikke pluim. Oh, wat scheelt dat veel tijd! Maar niet alleen zo’n inplantool maakt ons leven als social media-marketeers makkelijker. Nee, gelukkig bestaan er nog veel meer van zulke gratis social media tools, programma’s en apps die je niet alleen veel tijd opleveren, maar ook een hoop frustratie besparen. Dat klinkt lekker hè? Wij hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet!

Inplannen met Studio voor makers

Ben jij iemand die graag vooruit plant? Dan is Studio voor makers (ook wel Creator Studio genoemd) de inplantool die we aanbevelen. Studio voor makers is een tool van Facebook zelf en dus kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat deze tool het neusje van de zalm is. En dat is ook precies wat wij de afgelopen maanden hebben gemerkt! Je kunt via deze tool niet alleen je normale berichten inplannen, maar ook IGTV’s van +15 minuten én je vindt er heel overzichtelijk je statistieken terug. Zowel voor Facebook als Instagram. Als afsluiter nog een dik pluspunt: je kunt hier meerdere foto’s tegelijk inplannen! Erg handig.

Canva, voor de mooiste ontwerpen

Een opvallende Facebook-omslag, prachtig ontworpen winactie óf Instagram Stories om jaloers op te worden. Vraag je je soms af hoe anderen dat toch allemaal doen? Grote kans dat zij Canva gebruiken. Deze designtool maakt het zelfs voor a-creatieven mogelijk om in een paar muisklikken de mooiste creaties te maken. Canva is zowel te gebruiken op desktop als op mobiel en werkt heel gebruiksvriendelijk. Voordat je begint, klik je aan welk ontwerp je nodig hebt – lees: social media post, poster, Facebook-event, visitekaartje, etc. – en in welk template je wil werken. Daarna kun je hem helemaal naar eigen wens aanpassen met mooie kleuren, foto’s en lettertypes. Let op: wil je je eigen kleuren of lettertypes gebruiken, dan zal je de betaalde versie moeten aanschaffen.

Contentplanning maken in Trello

Wie met ons samenwerkt, weet dat wij groot fan zijn van Trello. Waarom? Deze gratis, online tool geeft focus en overzicht over je contentkalender. Door gebruik te maken van verschillende lijsten, labels en checklists weet je waar de focus moet liggen, welke content je de komende weken moet maken en voorkomt dat je gaten in je planning krijgt. Verder nog een tip van ons: maak in elk bord een lijst aan waar je je ideeën kan verzamelen. Soms kom je spontaan op een leuk idee waar je op dat moment even niets mee kan, je schrijft deze ergens op een papiertje en na twee weken ben je allang weer vergeten waar dat ene papiertje is gebleven en nog belangrijker: wat er op dat papiertje stond. Door al je ideeën alvast te verzamelen op de plek waar je je contentkalender gaat maken, raak je die spontane, geniale ideeën nooit meer kwijt!

Een mooie feed met UNUM

Ben je net als ons pietje precies als het om je feed gaat? Voordat wij aan de slag gaan met het uitwerken van de social media-teksten, schuiven wij net zolang met alle foto’s totdat we een mooi geheel hebben gecreëerd. Je wilt geen soortgelijke foto’s naast of boven elkaar hebben staan, dus dat vergt wat inzicht en creativiteit, maar daar helpt UNUM dus ontzettend bij! Hier kun je je foto’s heel makkelijk blijven verschuiven net zolang totdat je die mooie feed te pakken hebt.

CutStory, voor het knippen van je Instagram Stories

Deze app is de oplossing voor wanneer je een video voor je Instagram Stories hebt gemaakt die langer is dan 1 minuut. De CutStory knipt namelijk je video automatisch in stukjes van 10 of 15 seconden. Eén nadeel: het logo blijft altijd zichtbaar in de video’s.

Foto’s bewerken met Lightroom Mobile

Opzoek naar een heel fijn en makkelijk programma om je foto’s te bewerken? Lightroom is de naam! De app heeft een overzichtelijk menu, duidelijke knoppen en soepele schuifregelaars die ervoor zorgen dat je meteen aan de slag kunt. Vind je het lastig zelf je foto’s te bewerken? Dan biedt Adobe (yes, daar is Lightroom van) je verschillende presets aan waardoor je meteen een mooie filter over je foto hebt. Deze presets zijn ook handig om een eenduidige look and feel te creëren op bijvoorbeeld je Instagram-feed.

Kun jij nog een of meerdere gratis social media tools aan ons lijstje toevoegen? Laat het ons hier weten óf stuur ons een DM (@_lotmedia).

Leave a comment