Skip links
Published on: Social Media

Zo werkt het algoritme van Instagram

Hoe kan ik mijn bereik laten groeien? Hoe krijg ik meer likes? Het zijn vragen die we hier wekelijks binnenkrijgen en die alles te maken hebben met het fenomeen ‘algoritme’. Een term die bij sommigen nog grote vraagtekens oplevert, maar o zo belangrijk is bij de groei van je Instagram-account. In deze blog lees je wat het algoritme van Instagram precies is, waarom er een algoritme bestaat en hoe het werkt. 

Wat is een algoritme?

Een algoritme is een formule die op basis van verschillende factoren bepaald welke berichten iemand als eerste te zien krijgt in zijn of haar tijdlijn. 

Waarom heeft Instagram een algoritme?

Postte je vroeger een bericht op Instagram, dan kwam deze netjes op chronologische volgorde in de tijdlijn van iemand te staan. Dus: eerst posten, is eerst getoond worden. Maar omdat social media de laatste jaren zo enorm is gegroeid en steeds meer mensen meer posten, kunnen we de hoeveelheden niet meer aan. Was Instagram doorgegaan met het chronologische algoritme, dan zouden we meer en meer content gaan missen. Content die júist interessant kan zijn. Daarom maakt Instagram – en andere social media – nu gebruik van het nieuwe algoritme. Een algoritme dat veel meer rekening houdt met engagement en interessegebieden van de gebruiker. 

Daarnaast vergeten we soms weleens dat Instagram ook gewoon een bedrijf is. Een bedrijf dat geld moet verdienen om te kunnen blijven innoveren en bestaan. Door het Instagram-algoritme van nu blijven we met z’n allen langer op het platform hangen, zien we meer advertenties en wordt Instagram waardevoller voor adverteerders. Yes, it’s all about the money. 

Hoe werkt het algoritme?

We hoeven je vast niet te vertellen dat wanneer je het Instagram-algoritme begrijpt, je hier beter op in kan spelen en de kans tot succes vergroot. Daarom kijken we eerst naar de formule. Uit welke factoren bestaat deze?

1. Interessegebieden van de doelgroep
Wanneer je een bericht plaatst, schat het algoritme van Instagram in hoe leuk gebruikers dit gaan vinden. Hoe meer interesse (likes en reacties) het algoritme voorspelt, hoe vaker je post in de tijdlijn van gebruikers zal verschijnen. Deze voorspelling gebeurt op basis van het gedrag uit het verleden (machine learning). Like je bijvoorbeeld vaak sushi? Dan is de kans groot dat Instagram je meer van zulk soort foto’s laat zien.

2. Recentheid, oftewel: hoe oud is je post?
Instagram vindt dat recente posts relevanter zijn dan oude posts. Daarom speelt de publicatiedatum een grote rol in het algoritme. Kijk dus altijd naar de dag en het tijdstip waarop je een post plaatst. Zijn je volgers online op woensdagavond om 19.30 uur? Post dan. Op die manier zorg je ervoor dat je content vaker te zien is. Nieuwsgierig wanneer jouw volgers het meest actief zijn? Lees dan de blog ‘
4x waarom accountstatistieken op Instagram superhandig zijn’ en kom erachter!

3. De band met de doelgroep
Het algoritme is er zo op gemaakt dat accounts waar je een goede band mee hebt, voorrang krijgen. Like je dus vaak berichten van @pietje? Laat je altijd een reactie achter op de berichten van @keesje? DM je vaak met @hansje? Of zoek je @jantje vaak op? Dan ga je de berichten van deze personen altijd en overal tegenkomen. 

Verder is het handig rekening te houden met nog een drietal extra factoren, namelijk:

  1. Frequentie. Iedere keer wanneer we Instagram openen, probeert het algoritme de beste posts te laten zien. Open je Instagram maar 1 of 2 keer per dag? Dan zal het algoritme harder zijn best moeten doen om relevante content te showen. Open je Instagram om de vijf minuten? Dan krijg je al met al natuurlijk veel meer content te zien en wordt relevantie steeds minder belangrijk.
  2. Aantal volgers. Hoe meer mensen je volgt, hoe meer content Instagram moet verwerken om te bepalen wat je te zien krijgt. Bij mensen die dus veel andere accounts volgen krijgen mogelijk minder content te zien van elk individu en andersom.
  3. Gebruik in tijd. Naast de aantal keren dat je Instagram opent, kijkt Instagram ook naar hoeveel tijd je per keer spendeert. Zo kan het zijn dat je de app elke keer kort gebruikt, maar kun je ook zomaar een half uur verder zijn. In het eerste geval zal Instagram de meest relevante posts voor je eruit halen. In het tweede geval spreidt hij die relevante content wat meer.

Zo, nu je weet wat het algoritme is en hoe het in elkaar zit, is het tijd voor de volgende stap: het slim omgaan met dit fenomeen. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in de blog ‘Zo ga je als bedrijf om met het Instagram-algoritme.  

Meer weten? Leer ons beter kennen.

Leave a comment