Skip links
Published on: Social Media

Waarom het gebruiken van hashtags naast leuk ook nuttig is

Tien jaar geleden hadden we er nog nooit van gehoord, de laatste jaren is het woord ‘hashtag’ niet meer uit ons woordenboek weg te denken. De hashtag heeft door de groei van social media zelf ook een flinke groei doorgemaakt. Maar, waar dienen die hekjes nu eigenlijk voor? En hoe gebruik je hashtags? Wij geven je een paar tips en tricks over het gebruik ervan. 

Maar eerst, #watzijnhashtags?

Hashtags zijn een reeks aan woorden of een woord met daarvoor een hekje (#). Een hashtag zorgt ervoor dat berichten met hetzelfde onderwerp gegroepeerd worden. Say what? Stel jij bent net een onderneming gestart en bent geïnteresseerd in Instagram-berichten over ‘online marketing. Omdat je hier nieuwsgierig naar bent en opzoek bent naar meer informatie typ je ‘online marketing’ in de zoekbalk. Doordat mensen over de hele wereld de hashtag #onlinemarketing gebruiken, krijg je alle berichten te zien die over online marketing gaan. Hashtags kunnen dus vergeleken worden met zoekwoorden op Google. 

Tip 1. Hoe je hashtags gebruikt 

Het doel van hashtags is dat we meer mensen willen bereiken, dus waarom niet elk woord als hashtag gebruiken? Nee, please don’t. Hashtags zijn hartstikke leuk en handig, maar #niet #geschikt #om #voor #ieder #woord #te #gebruiken. Blijf hashtags gebruiken waar ze voor zijn bedoeld: je bericht categoriseren. 

Tip 2. Vind de juiste hashtags

Als je net begint op Instagram is het altijd goed om eerst even naar je concurrenten of concullega’s te kijken. Welke hashtags gebruiken zij? En zijn die voor jou ook waardevol? Daarnaast kun je met de tool https://hashtagify.me de populariteit en trends van bepaalde hashtags achterhalen. Ook krijg je hier suggesties voor andere interessante hashtags. Deze vind je trouwens ook door een meer algemene hashtag in te tikken in de zoekbalk op Instagram zelf. 

Tip 3. Maak een combinatie van grote en kleine hashtags

Wanneer je hashtagonderzoek aan het doen bent, kom je er al snel achter dat je grote en kleine hashtags hebt. Maar kies ik dan voor relevantie óf populariteit? Wij adviseren om voor een combinatie te gaan van zowel grote populaire, als kleine relevante hashtags. Waarom? Stel je hebt een bloemenwinkel en gebruikt de hashtag #bloemen. Grote kans dat je post na 60 seconden is verdwenen, omdat er duizenden posts met de #bloemen worden geplaatst. Hij wordt dan waarschijnlijk wel door veel mensen gezien, maar is het ook relevant voor al die mensen? Waarschijnlijk niet. Ben je diezelfde bloemenwinkel gespecialiseerd in zijde veldbloemen? Gebruik dan naast de #bloemen bijvoorbeeld ook #zijdebloemen, #veldbloemen, #bloemenliefde of #bloemeninspiratie. Waarschijnlijk gaan veel minder mensen je zo vinden, maar de mensen die je zo vinden, zijn veel gerichter opzoek, vinden je bericht relevant en gaan je hoogstwaarschijnlijk meteen volgen óf worden zelfs klant. 

Tip 4. Gebruik alle 30 hashtags

Er gaat een Instagram-fabel rond dat je als account niet meer dan 30 hashtags mag gebruiken of dat dat gezien wordt als spam. Echt niet! Instagram geeft je de mogelijkheid om 30 hashtags te gebruiken, dus doe dat dan ook. 

Tip 5. Houd je bericht overzichtelijk

Let erop dat wanneer je 30 hashtags aan je bericht toevoegt, deze snel onoverzichtelijk wordt. Dit voorkom je door na je bericht drie witregels toe te voegen. Op die manier toont Instagram je hashtags pas wanneer volgers op [meer] klikken. Daarnaast is het mogelijk hashtags toe te voegen aan een reactie op je post. De hashtags zijn dan alleen te zien wanneer je klikt op [alle reacties bekijken]. 

Tip 6. Wissel af, maar blijf consistent

Plaats niet bij elke post dezelfde hashtags. Dat werkt niet en sterker nog: het mag niet. Ons advies is om een aantal hashtag-reeksen voor jezelf te maken die je per onderwerp kan gebruiken en aanvult met meer gedetailleerde hashtags. Deze sla je op in je notities, op je bureaublad of waar dan ook. Zo is het bij het posten alleen nog maar een kwestie van kopiëren, plakken en aanvullen. Handig én het algoritme wordt zo ook blij van je. Het kan op die manier makkelijker je content categoriseren en matchen aan de juiste doelgroep. 

Zie je zelf door alle hashtags het juiste hekje niet meer? Don’t worry. Wij helpen je graag met het doen van een goed hashtagonderzoek. Stuur ons hiervoor een berichtje, mailtje, appje of bel. 

Leave a comment